Biografie

Anii de copilărie, educație și studii

Renato Usatîi s-a născut la 4 noiembrie 1978 în orașul Fălești, Republica Moldova, într-o familie de profesori. Din copilărie a învățat că educația și perseverența sunt principalele valori în viață. Părinții lui Renato au absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, iar el le-a continuat calea cu demnitate.

Încă din copilărie, motto-ul lui Renato Usatîi a fost „Puterea e în adevăr”. De acest principiu s-a condus mereu în viață, ceea ce l-a ajutat să depășească dificultățile și să rămână fidel convingerilor sale.

În 1994, Renato Usatîi a obținut locul I la Olimpiada republicană la limba engleză. Datorită acestui rezultat a fost admis fără examene de admitere, la buget, în cadrul  Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Limbi Străine. Studiile universitare au fost pentru el o bază importantă a carierei sale ulterioare.

Cariera profesională

Cariera profesională a lui Renato Usatîi a început în anul 2000, cu funcția de supervizor la Aeroportul Chișinău. Această experiență l-a ajutat să înțeleagă  importanța disciplinei și a managementului resurselor umane. Ulterior a activat mai mulți ani în calitate de inginer principal la Combinatul de alimentație al Căii Ferate din Moldova.  Aceasta i-a permis să dobândească abilități valoroase în gestionarea proiectelor mari.

În 2004, la fel ca sute de mii de cetățeni moldoveni care au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă și a unei vieți mai bune, a fost nevoit să plece și el peste hotare. Pornind de la zero, Renato Usatîi a creat o afacere de succes în Rusia și a devenit cel mai mare producător de instrumente din metal dur pentru căi ferate.

Activitatea politică

În 2014, Renato Usatîi a decis să revină în Moldova și să participe activ la viața politică a țării. El intenționa să participe la alegerile parlamentare, dar Ministerul Justiției a refuzat de mai multe ori să înregistreze partidul său. Prin urmare, în toamna anului 2014, Renato Usatîi a fost cap de listă a Partidului politic „Patria”, care a fost scos ilegal din alegeri. În ciuda acestor obstacole, în 2015 Ministerul Justiției a înregistrat oficial Partidul politic „Partidul Nostru”, al cărui președinte este Renato Usatîi din 2015.

În 2015, a fost ales primar al municipiului Bălți. În această calitate, a continuat să implementeze proiecte sociale și de infrastructură, ajutând mii de oameni. Sub conducerea sa, Primăria Bălți a fost recunoscută drept cea mai transparentă primărie din țară timp de trei ani consecutiv.

În 2016, din cauza ratingurilor înalte ale lui Renato, regimul Plahotniuc, prin intermediul Curții Constituționale, a modificat vârsta minimă pentru candidații la președinție de la 35 la 40 de ani, astfel încât Renato Usatîi nu a putut candida, deși era cotat cu cele mai mari șanse de a fi ales.

Renato Usatîi este, de asemenea, singurul politician din Moldova care a plătit cele mai multe impozite la bugetul țării ca persoană fizică, fără a avea vreo afacere în Moldova. Aceste impozite au fost plătite în țară pe veniturile obținute în străinătate.

De la lansarea sa în politică acum 10 ani, Renato Usatîi a fost cel mai persecutat politician. În timpul regimului Plahotniuc, împotriva lui Renato Usatîi, a colegilor și susținătorilor săi au fost intentate zeci de dosare penale, toate fiind clasate după ce Plahotniuc a fugit din țară. În ciuda acestor acuzații, pe care regimul le folosea ca sperietori împotriva cetățenilor țării timp de mai mulți ani, Renato Usatîi și-a continuat lupta pentru adevăr și pentru drepturile oamenilor, ghidat de motto-ul său „Puterea e în adevăr”.

În 2020 Renato Usatîi a participat la alegerile prezidențiale, poziționîndu-se pe locul al treilea cu 17% din voturi. El a obținut același rezultat, atât în urma votului din țară, cât și a celui din diasporă. Este singurul politician sprijinit în aceiași măsură de către votanții din diaspora din țările de est și cele de vest. 

Responsabilitate socială și binefacere

Responsabilitatea socială a fost întotdeauna o prioritate importantă pentru Renato Usatîi. De-a lungul vieții sale, el a implementat sute de proiecte sociale și de infrastructură în întreaga țară. Au fost construite sute de complexe de joacă, au fost achiziționate echipamente medicale și utilaje moderne pentru gospodăria comunală, au fost organizate și finanțate evenimente sportive. Au fost plătite intervenții chirurgicale pentru copii atât în Moldova, cât și peste hotare. Mii de copii au văzut marea datorită lui Renato Usatîi. Mii de pensionari și familii cu mulți copii au primit asistență. Veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei au fost susținuți constant și li s-a acordat o atenție deosebită.

Fiind educat în familie cu tradiții creștine, Renato Usatîi a susținut activ bisericile și comunitățile religioase din Moldova.

Cu sprijinul său, a fost construit cel mai mare azil pentru câinii fără adăpost din Moldova, proiect realizat în conformitate cu standardele europene.

Renato Usatîi a organizat zeci de evenimente culturale în întreaga țară, la Bălți și în alte orașe din Moldova, la care au participat artiști talentați din Moldova și de peste hotare.

Obiectivul numărul unu

Renato este tată a trei copii. Unul dintre ei este deja student, iar alți doi sunt elevi. El visează ca toți părinții și copiii din țară să trăiască la fel ca familia sa. De-a lungul vieții sale, Renato Usatîi și-a realizat toate visele, cu excepția unuia – să facă totul pentru ca oamenii din Moldova să trăiască mai bine!