Platforma Electorală

Renato Usatîi – DOAR PENTRU MOLDOVA!

Vectorul dezvoltării naționale va fi pus la baza tuturor politicilor publice!

I. Schimbarea sistemului politic:

  1. Declanșarea alegerilor parlamentare anticipate!
  2. Crearea unui guvern de profesioniști din toate partidele, inclusiv din cele extraparlamentare!
  3. Trecerea la republica prezidențială. Un singur om trebuie să-și asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în țară!
  4. Introducerea funcției de vice-președinte al Republicii Moldova.
  5. Crearea unui sistem de administrare a statului în care fiecare cetățean să fie auzit!
  6. Înițierea procesului de elaborare a unei noi Constituții cu o largă participare populară.
  7. Crearea Fondului prezidențial de urgență, care să intervină rapid pentru soluționarea problemelor urgente. Fondul va putea fi completat de persoane fizice și juridice din țară și din străinătate, precum și de către statele partenere.

II. Lupta cu corupția:

  1. Introducerea în Codul Penal a unor prevederi de înăsprire a pedepselor pentru crimele legate de corupție – de la 15 ani de închisoare și mai mult.
  2. Anularea imunității pentru deputații Parlamentului Republicii Moldova.
  3. Adoptarea legii cu privire la ridicarea de drept a mandatelor de deputat transfugilor.
  4. Aprobarea legii post-vetting, o lustrație care va curăța țara de toate elementele corupte și de cei care și-au bătut joc de Moldova.

 

III. Relansarea economiei

  1. Realizarea planului național de industrializare a Moldovei!
  2. Crearea unei bănci de stat care să echilibreze piața de creditare, în special rata dobânzilor.
  3. Instituirea unui regim fiscal preferențial în mărime de 2-4% pentru Companii Operaționale Subsidiare, care își desfășoară activitatea de bază în afara Moldovei. Stabilirea condițiilor de înregistrare a acestor companii în Moldova și relaxarea regulilor legate de transferurile internaționale.
  4. Crearea unui sistem atractiv cu cele mai mici taxe la înmatricularea avioanelor, care să încurajeze înregistrarea aeronavelor străine sub pavilion moldovenesc.
  5. Vămuirea automobilelor cu vârsta de exploatare de până la 3 ani, cu o reducere de 50%.

IV. Dezvoltarea infrastructurii:

  1. Construcția canalului ”Dunărea Moldovei” în regiunea localității Giurgiulești pentru lărgirea infrastructurii portuare și dezvoltarea industriei turistice.
  2. Modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Chișinău. Deschiderea aeroportului de rezervă Bălți – Corlăteni sau Mărculești.
  3. Crearea unei companii aeriene de stat pentru a oferi bilete mai accesibile.
  4. Reanimarea Întreprinderii de stat ”Calea Ferată a Moldovei”. Egalarea angajaților CFM cu bugetarii, cu achitarea salariilor din bugetul de stat.

V. Dezvoltarea agriculturii:

  1. Stabilirea în Constituție a garanției că pământul va rămâne în proprietatea exclusivă a cetățenilor țării. Pământurile moldovenești trebuie protejate și nu vom permite să fie vândute străinilor!
  2. Desemnarea consilierului prezidențial pe problemele agriculturii, a ministrului agriculturii și a secretarilor de stat direct de către fermieri în cadrul unui congres național al acestora.

VI. Proiectul ”Orașul vinului”

Realizarea proiectului național ”Orașul vinului”, unde vor fi reprezentați producătorii autohtoni. În zonă vor fi construite hotele, zone de agrement și de distracții pentru copii. Va fi construit cel mai mare mall din Europa, în care comercializarea mărfurilor se va face fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Va fi aplicată doar o taxă locală.

VII. Dezvoltare locală și regională:

  1. Lichidarea sistemului administrațiilor raionale. Atribuirea statutului de municipiu tuturor orașelor-reședință de raion, iar administrației publice locale – nivelul II.
  2. Realizarea Proiectului „Trei capitale” care va include câte un plan special de dezvoltare pentru municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Primarii municipiilor Chișinău, Bălți și Cahul să fie membri ai Guvernului. Restabilirea Poliției municipale subordonate administrației publice locale.
  3. Crearea companiei de stat ”Servicii de apă și canalizare”. Preluarea acestor servicii de la primării și administrarea lor în mod centralizat.

VIII. Protecție socială eficientă:

  1. Introducerea în Constituție a obligativității indexării pensiei minim la rata inflației: pensia minimă, inclusiv a persoanelor fără stagiu complet de muncă, dar care au atins vârsta de pensionare, trebuie să fie cel puțin 5 mii de lei. Pensia minimă trebuie echivalată salariului minim pe țară și să crească automat odată cu creșterea salariului minim.
  2. Acordarea alocației la nașterea copilului în valoare de 200000 lei.
  3. În fiecare raion va fi deschisă câte o farmacie de stat și câte un magazin social de stat.
  4. Farmacii electronice cu cele mai necesare medicamente în fiecare primărie sătească!
  5. Familiile cu 5 copii vor putea vămui gratis un autoturism o dată la 5 ani.
  6. Veteranii războiului al doilea mondial, veteranii războiului din Afganistan, veteranii conflictului de pe Nistru, participanții la lichidarea catastrofei nucleare de la Cernobâl, precum și persoanele echivalate în drepturi cu aceste categorii, vor putea vămui gratis un automobil o dată la 5 ani.
  7. Persoanele cu dizabilități de gradul I și II vor putea vămui gratis un automobil o dată la 5 ani.

IX. Educație și cercetare:

  1. Refacerea Academiei de Științe a Moldovei.
  2. Redeschiderea Universității Agrare de Stat din Moldova.
  3. Refacerea învățământului profesional-tehnic pentru pregătirea specialiștilor calificați.
  4. Interzicerea propagandei LGBT în școli.

X. Susținerea tineretului și sportului:

5% din veniturile obținute la vînzarea produselor olcoolice și de tutungerie vor fi direcționate pentru dezvoltarea tineretului și sportului.

XI. Sprijinirea cetățenilor din diaspora:

  1. Nerezidenții fiscali, cetățeni ai Republicii Moldova, vor putea face tranzacții în numerar până la 200000 euro la procurarea bunurilor mobile și imobile.
  2. Nu se vor percepe taxe vamale pentru coletele cu bunuri în sumă de până la 500 euro, expediate de către cetățenii din diaspora.
  3. Deschiderea a trei centre regionale de consulting Nord, Centru și Sud pentru consultarea gratuită a cetățenilor din diaspora care vor să-și investească banii acasă.

XII. Consolidarea sectorului de securitate și apărare:

  1. Menținerea statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Garantarea acestuia în cadrul sistemului internațional de securitate, cum sunt mecanismele Organizației Națiunilor Unite.
  2. Lichidarea CNA și SIS și crearea unui serviciu special, care va lucra doar în interesul țării și al cetățenilor, atât în Moldova, cât și peste hotare și va lupta cu corupția în eșaloanele superioare ale puterii.
  3. Crearea unei armate naționale profesioniste pe bază de contract, bine instruite și bine echipate. Anularea serviciului militar obligatoriu.
  4. Realizarea Programului ”Moldova în siguranță” pentru ca cetățenii să se simtă protejați, atât în case, cât și pe stradă.

XIII. Realizarea unei politici externe corecte:

  1. Promovarea unei politici externe echilibrate care să scoată țara din starea de vasal sau satelit în jocurile geopolitice din regiune.
  2. Construirea relațiilor de bună vecinătate și cooperare cu țările vecine – Ucraina și România.
  3. Promovarea în relațiile internaționale doar a vectorului dezvoltării naționale.

XIV. Reintegrarea țării.

Garanția realizării acestui program este alegerea lui Renato Usatîi în funcția de Președinte al Republicii Moldova!

Renato Usatîi – DOAR PENTRU MOLDOVA!